
Jaarfeesten
Jaarfeesten zijn vieringen die gebaseerd zijn op seizoensgebonden veranderingen en cycli in de natuur. Ze hebben meerdere doelen en betekenissen.
Een belangrijke functie van jaarfeesten is het bieden van structuur en tijdsbesef in ons leven, vooral voor jonge kinderen. Ze helpen bij het begrijpen van de opeenvolging van dagen, weken en seizoenen. Ritme, zowel in ons dagelijks leven als in de natuur, is essentieel voor een gezond bestaan.
Jaarfeesten dragen bij aan een diepere verbinding met de natuur. Ze nodigen ons uit om stil te staan bij de natuurlijke processen van groei, bloei, vruchtvorming en verval. Daarnaast fungeren jaarfeesten als bronnen van inspiratie en levenskracht, waardoor ze een rol spelen in persoonlijke ontwikkeling en het vormen van de persoonlijkheid.
Ieder jaarfeest heeft zijn eigen thema en betekenis. Zo kan het Michaëlsfeest bijvoorbeeld moed en doorzettingsvermogen inspireren. Het vieren van jaarfeesten helpt ook bij het opbouwen van gemeenschap en het versterken van vertrouwen in de toekomst.
Kortom, jaarfeesten vieren biedt structuur, bevordert tijdsbesef, versterkt de band met de natuur, stimuleert persoonlijke groei, en bevordert sociale verbondenheid, terwijl ze tegelijkertijd inspiratie en levenskracht bieden.
Pasen
​
Oorspronkelijk is het Paasfeest het feest waarbij de herders vieren dat ze met hun schaapskuddes van de winterweiden naar de zomerweiden konden trekken. Het woord Pasen komt van Passah, wat in het Syrisch-Arabisch "dansen, springen, huppelen" betekent. Dit doen de kleine lammetjes als ze op doortocht zijn naar de andere weide.
De Christenen vieren met Pasen dat Christus opgestaan is uit de dood.
Met de kinderen wordt het als voorjaarsfeest gevierd met als symbool beschilderede eieren en bloembolletjes die we planten, de schijnbaar dode materie die tot leven komt.
Ook de Paashaas is een echt Christussymbool. De haas heeft geen eigen hol om in te wonen, hij slaapt in het gras dáár waar hij toevallig is. Christus trok ook rond en sliep daar waar hij toevallig was. De haas offert zich op voor zijn soortgenoten. Wanneer een haas door een hond of een vos achterna gezeten wordt, neemt steeds een andere haas het van hem over. Een soort van estafette waarbij de achtervolger te moe wordt en de haas in leven blijft door hulp van zijn soortgenoten. Het offeren is ook een symbool van Christus. Hij offerde zichzelf o.a. op om de erfzonde van de mensheid, die Adam en Eva in het paradijs op zich haalden door van de appel van de boom der kennis te eten,  teniet te doen.

liedjes en versjes
De paashaas, de paashaas
Die is weer in het land.
En aan zijn ene pootje
Daar hangt een grote mand.
Die mand is vol met eieren,
Bim, bam, beieren.
En volgend jaar komt hij weerom,
Bim, bam, bom.
