top of page
IMG_7612.jpg

Groeien in vertrouwen

Dagopvang

 

"Rust, aandacht en vertrouwen."

Bij de dagopvang hebben we twee groepen met kinderen in de leeftijd van 0 tot2 jaar en 3 maanden; de Goudhaantjes en de Winterkoninkjes. Daarnaast is er één peutergroep met kinderen van 2 jaar en 3 maanden tot 4 jaar, de Wielewaal.

Antroposofie
De dagopvang van Vrije Kinderopvang Wonderboom werkt op basis van de antroposofie. De kern daarvan is dat kinderen geen onbeschreven blad zijn: in hun wezen zijn ze al volledig. Praktisch betekent dit dat wij als volwassenen de mooie taak hebben het kleine kind te ondersteunen en te begeleiden, zodat het kind werkelijk zichzelf kan zijn.

 

Emmi Pikler
De visie van pedagoge Emmi Pikler geeft een praktische invulling voor de dagelijkse omgang met kleine kinderen thuis en in de kinderopvang. Rust, aandacht en vertrouwen zijn hierin cruciaal. Naast de verzorging in een natuurlijk ritme heeft het kind de ruimte om te spelen en aanwezig te zijn op zijn of haar eigen wijze, waarbij de volwassenen activiteiten en speelgoed aanbieden zonder enige aandrang. Zo kan het kind in een veilige omgeving zijn eigen ontwikkeling gaan.

 

Zorg en respect
Het speelgoed bestaat uit natuurlijke materialen, die de tastzin prikkelen en poppen hebben een minimale gezichtsuitdrukking, zodat het kind zijn eigen emoties kan beleven. Bij het eten staan we stil bij de mensen die dit bereid hebben en bij de verzorging benoemen we de handelingen die we gaan verrichten zodat het kind mee kan gaan in de beweging. Zo geeft de Wonderboom zorg en respect vorm

Dagritme
De dag heeft bij Kinderopvang Wonderboom een vast ritme. Dat geeft rust en houvast.

07.30 -
09.00 uur   Binnenkomst

09.00 uur   Opening
09.10 uur   Vrij spel
09.15 uur   Fruit eten
10.15 uur   Luiers verschonen
10.30 uur   Vrij spel en naar buiten

11.30 uur   Lunch
13.00 uur   Luiers verschonen
13.15 uur   Rust / slapen
15.00 uur   Sap en tussendoortje
15.30 uur   Vrij spel en naar buiten
16.30 uur   Luiers verschonen

17.00 -
18.30 uur   Boekje lezen/naar huis

Peuterklas

"Nabootsen om de wereld eigen te maken"

Bij de peuterklas komen peuters twee ochtenden per week spelen, in de weken dat er ook school is, waarbij je kunt kiezen uit maandag en donderdag, óf dinsdag en vrijdag. De ochtend duurt van 8.45- 12.45 uur.

 

Samen de dag beginnen
‘Stralend stijgt de zon omhoog, rijzend langs de hemelboog, wijst hij ons de dag … ‘. Dit komt uit het versje dat iedere dag aan het begin van de ochtend wordt opgezegd. De kinderen maken samen met juf de beweging van de klimmende zon, waarbij de armen langzaam boven het hoofd samenkomen: we zijn weer bij elkaar.

 

Vertrouwde omgeving
Peuters kijken en luisteren goed naar de volwassenen; ze zijn een en al aandacht. En wat ze zien en horen, bootsen ze na. Heel intens, om de wereld waarin ze terecht zijn gekomen in zich op te nemen en eigen te maken. Dat kan in een omgeving die vertrouwd aanvoelt; eigenlijk zo een beetje als thuis bij papa en mama. In de peuterklas vindt u dan ook een knusse zithoek met een grote stoel voor juffie, een grote tafel om samen aan te eten, kisten met speelgoed en natuurlijk een keukentje; hoe maak je anders die heerlijk geurende appelmoes. Thuis.

 

Spelen met fantasie
De vaste indeling van de ochtend geeft deze kleine kinderen de veiligheid die ze nodig hebben om flink te kunnen spelen. Met poppen spelen ze vadertje en moedertje, met dekens en kisten maken ze een huis. In de kist is een auto en vier kisten achter elkaar is een trein. Bij ons is het speelgoed niet ‘af’, maar geeft kinderen alle ruimte hun fantasie te gebruiken; en die hebben ze. Graan malen of helpen met afwassen. Samen opruimen en dan naar buiten.

 

Ritme van de natuur
Het ritme van de natuur volgen we heel nadrukkelijk, om houvast te geven in de tijd. Elk seizoen heeft een jaarfeest, dat bij de peuterklassen van de Wonderboom gestalte krijgt op de kleurrijke seizoenstafel en beleefd wordt in een feest dat met de ouders wordt gevierd: in de lente in de wei, in de zomer tussen het graan, in de herfst in het bontgetooide bos en in de winter bij kaarslicht. Een geruststellend ritme, dat de peuters verbindt met de grote mensen, de natuur en onze mooie planeet. Tussen zon en maan.

BSO

"De natuur beleven"

Bij de BSO hebben we 4 groepen:

bij de Pimpelmeesjes komen de kleuters, bij de Kwikstaarten zijn de kinderen van groep 3 en 4 en bij de Huismussen zijn de grote kinderen.

 

Daarnaast is er op dinsdag en donderdag een groep Trekvogels, die altijd naar buiten gaan, meestal naar een natuurterrein op een eindje wandelen van de Wonderboom.


De Groene BSO is helemaal puur. Met de natuur als onuitputtelijke inspiratiebron, staat bij ons alles in het teken van groen beleven en doen. Een stoere BSO, die aangepast aan de leeftijd van de kinderen, zoveel mogelijk naar buiten gaat om de natuur van dichtbij mee te maken. Spelen met zand en modder, struinen door bos en veld, dieren vertroetelen, groente telen. Tijd voor een frisse neus.
 

Ontdekken


De Groene BSO is een ontdekkingstocht met avontuur. Kinderen willen bewegen, zeker na uren op school zitten. Groene BSO Wonderboom is een actieve BSO, die met de nodige rustpunten, kinderen uitdaagt om de wonderen van de natuur te ervaren.
 

Veelzijdig


Dat kan met het maken van soep of pannenkoeken, met het verzorgen van je eigen stukje moestuin of het vlechten van wilgentenen. Maar ook spelen met de waterbaan of eieren rapen bij de biologische kippenboer. Of dierensporen zoeken in het bos en daarna slingeren aan een touw dat we aan een boomtak hebben vastgemaakt. Zo veelzijdig als de natuur zelf.

 

Verbinden met de wereld


Voor verwondering zijn geen woorden nodig, maar direct ervaren. Voor verbinding met de wereld om je heen, heel dichtbij, hoef je alleen maar je zintuigen open te zetten: ruiken, proeven, horen, zien en vastpakken. Wat telt is de ervaring.
 

Ontwikkelen


De Groene BSO is volop in ontwikkeling. Stapje voor stapje realiseren wij een uitgebreid plan, dat van onze speelplaats een groene oase zal maken. Een keur aan speelse activiteiten laat de kinderen de wereld beleven.

• De natuur ontdekken en beleven
• Zoveel mogelijk naar buiten
• Frisse neus
• In beweging

bottom of page