Zomer BSO naar Home


Op bezoek in de prehistorie en de middeleeuwen: het kan bij Home. Gewoon op dezelfde dag. En zo een beetje bij ons om de hoek. De jonkvrouwen en ridders van de Groene BSO trokken er weer op uit.

 
Handig als het zo dichtbij is, dus gingen we te voet naar het Historisch Openlucht Museum Eindhoven. Het trekpondje was niet nodig om de slotgracht over te steken, maar wel een leuke attractie in het museum. 
We begonnen meteen maar met het maken van vuur: een slagijzer tegen een vuursteen slaan, en dan maar hopen dat er vonk afspringt. Daarna hout slijpen aan een draaisteen; Sam doet even voor hoe dat moet. Sam en Lotte poffen appels; altijd lekker.Tijd voor wat knutselen met mergel. Kijken in de smidse (erg heet daar). Over de markt van Middeleeuwse stadje Endehoven naar het Wevershuis, waar we armbandjes konden maken. Op markt stond natuurlijk ook de schandpaal, waar een middeleeuwse ons voordeed hoe je niet alleen te kijk stond, maar ook nog eens bekogeld werd met eieren (rotte vanzelfsprekend) en ander afval. Maar ja, lang geleden.Spelletjes genoeg in het verre verleden. Elsa en Laszlo in de weer met Dolle Jan: met een speer het schild raken en dan snel wegduiken voor de zak die er achteraan komt. Of speerwerpen op een wild zwijn. Uitkijken want als je mist komt die achter je aan. Sjors heeft daar in elk geval geen last van, want deze is overduidelijk raak. 
Als klap op de vuurpijl spelen we onder leiding van 'generaal' Julia, gezeten op een echte troon, een ridderspel. Benjamin en Indra waren echt topridders, dat kun je zo wel zien. En garde.

Alles goed en wel maar na zoveel indrukken gaat een eigentijds ijsje er wel in; prehistorie of geen prehistorie. En op de bolderwagen uitgeblust weer naar het thuishonk. Dat was een heerlijk dagje tijdreizen. 

peuterspeelzaal dagopvang spelenderwijs nieuws groen wonderboom